Planimetrické výpočty v příkladech - Mačková, Petra; Šimša, Jaromír, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2018)
V této bakalářské práci se věnujeme řešení a třídění úloh ze sbírky ruského matematika I. F. Šarygina Zadači po geometrii: Planimetria. Všechny úlohy jsou řešeny planimetrickými výpočty. Text práce je rozdělen na tři kapitoly, z nichž první se věnuje shrnutí potřebných poznatků ze školské matematiky. Druhá kapitola je pro práci stěžejní, čtenář zde nalezne přeložená zadání vybraných úloh, spolu s autorkou sestavenými metodicky zpracovanými výklady jejich řešení, doplněnými obrázky. Třetí kapitola ve zkratce shrnuje několik informací o autorovi zpracovávané sbírky úloh.
This Bachelor's thesis is dedicated to the calculation and sorting of problems from the collection of the russian mathematician I. F. Sharygin concerning Geometry, more specifically Planimetrics. All problems are determined using Planimetric calculations. The written portion of the thesis is divided into three chapters, the first of which is dedicated to summarisation and recapitulation of the relevant knowledge from previously studied mathematics. The second chapter is crucial to this thesis, the reader will find translated assignments of the selected problems, complete with a methodical working of the calculation by the author and applicable diagrams. In short, the third chapter compiles information about the author of the collection of problems discussed throughout the thesis.
Vedoucí práce: Jaromír Šimša
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: planimetrie; plane geometry; bakalářské práce; bachelor's theses