Právní povaha a poslání souhlasů ve stavebním zákoně - Matouš, Michal (2018)
Práce se zabývá souhlasy podle stavebního zákona. Pozornost je věnována vymezení charakteristických znaků jednotlivých forem realizace činnosti veřejné správy, přičemž tyto jsou následně komparovány s právní povahou souhlasů, resp. se závěry správních soudů či názory odborné veřejnosti. V práci je zkoumán smysl a účel zavedení souhlasů do právní úpravy veřejného stavebního práva, stejně jako reálný odraz tohoto institutu v praktickém životě. Pozornost je rovněž zaměřena na postavení osob, které mohou být dotčeny existencí souhlasů, možnostem ochrany veřejných subjektivních práv či možnostem kompenzace vzniklé újmy. S právní povahou souhlasů nedílně souvisí i otázka, zda a jakým způsobem je možné přezkoumat souhlasy v rámci správního soudnictví.