Diagnostika objemového bariérového výboje pomocí statistiky elektrických měření - Ješková, Dominika; Synek, Petr, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2017)
Práce se věnuje diagnostice objemového bariérového výboje pomocí statistiky elektrických měření. Hlavním cílem je ověření správnosti schématu zjednodušeného obvodu z detailního pohledu. Na základě vlastností CT-1, Pearson a BNC sond je zvolen nejvhodnější proudový měřící přístroj, využívaný v dalších částích práce. Základní myšlenkou textu je zacházení s dvěma měřícími kanály, na kterých se měří samostatně výbojový a kapacitní proud. Naměřené hodnoty jsou počítačově zpracované a vzniká tak proud s nízkým zašuměním kapacitní časti, ale s přesným naměřením ve výbojové části. Pomocí Lissajových obrazců se získává celková kapacita obvodu a kapacita dielektrika. Ty jsou využívány v rovnicích odvozených ze schématu náhradního obvodu. Z napětí v mezielektrodovém prostoru výbojového proudu a přeneseného náboje je zhotovená statistika. Jsou zhotoveny histogramy pro měřené napětí a napětí v mezielektrodovém prostoru, spolu s grafy pro jejich průměr a směrodatnou odchylku.
The thesis is devoted to diagnostics of volume dielectric barrier discharge via statistics of~electrical properties measurement. The main goal is to confirm the correctness of simplified circuit from a detailed perspective. On the basis of properties of CT-1, Pearson and BNC probes, the most suitable measuring instrument is selected and used for other parts of the thesis. The main idea of the text is use of two measurement channels, at which discharge current and~capacitive current are individually measured. Recorded data is computed and a current is created with low interference on the capacitive part, but it is accurate on the discharge part. With the help of Lissajous patterns, the total capacity of the circuit and the capacity of dielectric are obtained. These are used in equations derived from the scheme of simplified circuit. Statistics are created from the gas gap voltage of the discharge current and the transferred charge.
Vedoucí práce: Petr Synek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: dielektrika; elektrické výboje; dielectrics; electric discharges; bakalářské práce; bachelor's theses