Diagnostika objemového bariérového výboje pomocí statistiky elektrických měření - Ješková, Dominika (2017)
Práce se věnuje diagnostice objemového bariérového výboje pomocí statistiky elektrických měření. Hlavním cílem je ověření správnosti schématu zjednodušeného obvodu z detailního pohledu. Na základě vlastností CT-1, Pearson a BNC sond je zvolen nejvhodnější proudový měřící přístroj, využívaný v dalších částích práce. Základní myšlenkou textu je zacházení s dvěma měřícími kanály, na kterých se měří samostatně výbojový a kapacitní proud. Naměřené hodnoty jsou počítačově zpracované a vzniká tak proud s nízkým zašuměním kapacitní časti, ale s přesným naměřením ve výbojové části. Pomocí Lissajových obrazců se získává celková kapacita obvodu a kapacita dielektrika. Ty jsou využívány v rovnicích odvozených ze schématu náhradního obvodu. Z napětí v mezielektrodovém prostoru výbojového proudu a přeneseného náboje je zhotovená statistika. Jsou zhotoveny histogramy pro měřené napětí a napětí v mezielektrodovém prostoru, spolu s grafy pro jejich průměr a směrodatnou odchylku.