Renální in vitro modely v toxikologii - Škovroňová, Renata (2018)
Lidské ledviny jsou orgánem zodpovědným primárně za vstřebávání a vylučování látek, vznikajících přirozeně těle (endogenně) nebo i látek pocházejících z vnějšího prostředí (xenobiotika). Cílem této diplomové práce bylo popsat odlišné typy renálních buněk a popsat jejich in vitro modely pro toxikologické a farmaceutické testování látek. Zaměřila jsem se na (i) lidské telomerázou-imortalizované epiteliální buňky proximálního tubulu RPTEC/TERT1, a dále na (ii) podmíněně imortalizovatelné epiteliální buňky proximálního tubulu ciPTEC na pokročilém 3D modelu - tzv. Organ-on-a-chip. Cyanotoxiny jsou sekundární metabolity produkované sinicemi a představují důležitou skupinu nefrotoxinů přítomných v životním prostředí. Přítomnost cyanotoxinů je konečným důsledkem hromadění sinic ve vodních nádržích. Masivní produkce a uvolňování těchto toxinů na vodních hladinách pak znamená riziko pro zdraví lidí a zvířat. Hlavní část práce byla zaměřen na prostudování účinků cyanotoxinů microcystinu-LR (MC-LR) ...