Primární a sekundární ekotoxické efekty biouhlu v půdě - Kročová, Klára (2018)
Tato práce se zabývá vlivem přídavku biouhlu do půdy (0 %, 1 %, 5 %, 10 % hm.) na biodostupnost vybraných kontaminantů (p,p´ DDE, epoxykonazol, tebukonazol) pro žížaly. Biouhel vyrobený z dřevní hmoty i biouhel z rýžových slupek vykazovaly velmi podobné sorpční vlastnosti jak pro p,p´-DDE (nejvýznamější produkt rozkladu DDT), tak pro epoxykonazol a tebukonazol. Biouhel byl do půdy přidáván v různých hmotnostních podílech: 0 %, 1 %, 5 % a 10 %. U žádného z těchto vzorků se na žížalách neprojevily toxické účinky biouhlu. Míra bioakumulace všech sledovaných kontaminantů exponenciálně klesala s rostoucím množstvím biouhlu v půdě a byla v souladu s klesající koncentrací kontaminantů v SPME (mikroextrakce na pevnou fázi) vláknech, které byly použity k vzorkování pórové vody. Například přídavek biouhlu v množství 10 % hm. do půd kontaminovaných p,p´ DDE snížil bioakumulaci do žížal až o 79 %, koncentraci v pórové vodě až o 81 %. V případě konazolových fungicidů snížil 10% přídavek biouhlu ...