Studium testikulární toxicity pomocí in vitro modelů - Blažková, Eliška (2018)
V diplomové práci je nastíněna problematika narušení samčí reprodukce, která může být způsobená mnoha vnějšími vlivy včetně kontaktu člověka s chemickými látkami působícími nepříznivě na testikulární systém (varlata), což může vést až k neplodnosti. Teoretická část se zabývá využitím 3D in vitro modelů v hodnocení testikulární toxicity a v objasnění buněčných a molekulárních mechanismů vedoucích k narušení samčí reprodukce. Celá práce se zaměřuje zejména na jeden typ testikulárních buněk, na Leydigovy buňky, které hrají nezastupitelnou roli v produkci samčích pohlavních hormonů nezbytných pro správný vývoj varlat a produkci funkčních spermií. Shrnuje jejich vývoj a funkce ve zdravém organismu, dostupné zdroje těchto buněk pro in vitro modely spolu s jejich výhodami i nevýhodami, dále přináší informace o výhodách a nevýhodách dostupných 3D in vitro modelů a o jejich praktickém využití při hodnocení testikulární toxicity v toxikologii. Praktická část této práce je zaměřena na pokročilý ...