Národní parky z pohledu české právní úpravy - Konečná, Michaela, 1988- (2018)
Disertační práce se zabývá nejvýznamnějším přírodním fenoménem bezprostředně neformovaným činností člověka v podobě národních parků pohledem české právní úpravy. Hlavním cílem disertační práce je bezprostředně po přijetí zásadní změny právní úpravy národních parků zhodnotit, nakolik je koncepční změna v systému právní úpravy národních parků v českém prostředí obecně a ve vztahu k jednotlivým národním parkům jednotlivě způsobilá zajistit naplňování cílů a poslání, které mají národní parky plnit jak s ohledem na požadavky nadnárodní, tak s ohledem na specifika národní. Cílem je také odpovědět na otázku, zda zákonodárce z hlediska nového přístupu k vyhlašování národních parků zvolil nejvhodnější v úvahu přicházející model.