Funkce CDK12 a CDK13 v regulaci transkripce - Paculová, Hana (2018)
Cyklin-dependentní kinasa 12 (CDK12) je transkripční kinasa, která řídí expresi svých cílových genů tím, že fosforyluje RNA polymerasu II v průběhu elongační fáze transkripce. CDK12 je zapojena do několika buněčných precesů, což zahrnuje odpověď na poškození DNA, vývoj a buněčnou diferenciaci a sestřih mRNA. CDK12 byla popsána jako jeden z genů, které jsou často mutovány v high-grade serózním ovariálním karcinomu, nicméně vliv těchto mutací na funkci CDK12 a jejich role v karcinogenezi doposud nebyla stanovena. Zjistili jsme, že většina mutací CDK12, které byly nalezeny v nádorech, brání vytvoření komplexu CDK12 s Cyklinem K a inhibují kinasovou aktivitu CDK12. Pomocí analýzy exprese mRNA ze vzorků nádorů nesoucích CDK12 mutace se nám podařilo identifikovat sadu genů, jejichž exprese je závislá na CDK12. Dále ukazujeme, že CDK12 se přímo podílí na na transkripci těchto genů tak, že fosforyluje RNA polymerasu II na Serinu 2. Nakonec jsme ukázali, že mutace CDK12 snižují schopnost buněk