Potravní biologie evropských blešivců (Gammaridae) a jejich vliv na ostatní bezobratlé - Georgievová, Berenika (2018)
Znalosť biológie druhov je zásadná pre pochopenie fungovania sladkovodných ekosystémov. Problémom štúdií, ktoré sa tejto téme venujú, je však sklon ku zovšeobecňovaniu, napriek tomu, že bol preskúmaný len malý počet druhov. Na základe dostupných poznatkov autori následne predpokladajú, že druhy patriace k rovnakým rodom a čeľadiam sa budú správať podľa rovnakého modelu. Po veľmi dlhú dobu boli druhy z čeľade Gammaridae považované najmä za kúskovačov. Novšie štúdie však stále častejšie poukazujú na objavujúce sa prejavy predácie u týchto druhov. Jedná sa nielen o medzidruhovú agresiu, ale aj kanibalizmus. Táto bakalárska práca sa, vo forme rešerše, zaoberá potravnou ekológiou pôvodných európskych druhov krivákov. Zároveň ju porovnáva s potravnými nárokmi invazívnych druhov, ktoré sú v našich tokoch čoraz rozšírenejšie.