Detekce strukturních změn v DNA pomocí elektrochemické analýzy - Odehnalová, Anna (2018)
Elektrochemické metody jsou jedním z mnoha nástrojů vhodných pro studium struktury DNA. Voltametrické signály DNA na rtuťových elektrodách, související s redukcí nukleových bází nebo s adsorpčně-desorpčními jevy, jsou vysoce citlivé ke změnám v konformaci DNA. Tyto změny mohou být způsobeny tvorbou zlomů, změnou nadšroubovicové hustoty nebo vazbou interkalátorů. Oxidační signály nukleových bází, měřené na uhlíkových elektrodách, jsou na změny ve struktuře DNA citlivé méně. V této diplomové práci byly testovány možnosti využití elektrochemických metod k detekci tvorby lokálních struktur, konkrétně cytosinových kvadruplexů (i-motivů) na základě změn redukčních a tensametrických signálů vybraných oligonukleotidů na rtuťových elektrodách. Dále byly zkoumány možnosti využití těchto metod k detekci selektivní interakce oligonukleotidů tvořících i-motivy s vybraným ligandem (mitoxantronem).