Krátkodobá kolonizace revitalizovaných potoků makrozoobentosem : případová studie z Vltavského luhu (NP Šumava) - Donnová, Selma de (2018)
Revitalizácie sú účinným prostriedkom na zlepšenie ekologického stavu tokov a obnovu diverzity vodných spoločenstiev. Úspešnosť revitalizačných opatrení je často kvantifikovaná kolonizáciou makrozoobentosom, no napriek dlhoročnému výskumu tieto opatrenia neprinášajú vždy očakávané výsledky. Úspešnosť revitalizácií nezávisí len na samotnej heterogenite toku, ktorá sa dá do určitej miery vybudovať umelo, ale aj na ďalších faktoroch, od dostupnosti vhodných kolonizátorov, cez kvalitu vody, po vhodný dizajn revitalizácie. Predmetom štúdia v tejto bakalárskej práci je kolonizácia revitalizovaných horských potokov v Národnom parku Šumava larvami podeniek (Ephemeroptera), pošvatiek (Plecoptera) a potočníkov (Trichoptera) v priebehu prvého roka po revitalizácií. Novovzniknuté spoločenstvá boli porovnané so spoločenstvami, ktoré osídľovali pôvodné regulované korytá a so spoločenstvami okolitých biotopov. Boli hodnotená najmä na základe početnosti, druhovej bohatosti a druhovej skladby.