Opaskovci a ostatní bezobratlí podzemních vod Moravského krasu : diverzita a variabilita - Spousta, Vojtěch (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá druhovým složením makrozoobentosu, zejména vodních opaskovců (Clitellata) podzemních vod Moravského krasu. Práce se skládá z části rešeršní a z části praktické. Rešeršní část se věnuje popisu Moravského krasu. Dále shrnuje problematiku krasových vod z hlediska faktorů prostředí, skladby a charakteristiky makrozoobentosu a druhového zastoupení a charakteristiky opaskovců. Praktická část zahrnuje popis zkoumaných lokalit, metodiku odběrů, metodiku zpracování získaných dat, výsledky a přílohy. Celkem bylo odebráno 17 vzorků v letech 2016-2017. Jednalo se o devět jeskyní a osm vývěrů. Byly odebírány tyto dva typy lokalit kvůli možnosti srovnání. Celkem bylo nalezeno 45 taxonů v šesti vyšších taxonomických kategoriích a naměřeno 29 faktorů prostředí, redukovaných na 8 nejdůležitějších. Data byla zpracována pomocí programů Microsoft Excel 2007 a Statistica 12.