Výlet z úkrytu - kritické období letové aktivity netopýrů - Sláma, Marek (2018)
V této bakalářské práci se věnuji výletové aktivitě letounů, která je jednou z kritických chvil jejich cirkadiánní aktivity s relativně velkou pravděpodobností predace, především pak z řad ptáků, ať už diurnálních, či nočních. Model výletové aktivity souvisí především s predačním tlakem, efektem hrdla lahve, či předáváním informací. Načasování výletu pak souvisí s velikostí kolonie a výletového otvoru, lokací úkrytu, ale především je spojena s potravní ekologií jednotlivých druhů. V praktické části se zaměřuji na problematiku metodiky sběru dat, frekvenci jejich zapisování, která může ovlivňovat výsledky analýz. Významnou, však vzhledem ke svému charakteru nikoli objemu je část věnující se „community research“ - zapojení veřejnosti do výzkumu výletové aktivity netopýrů, od které si slibuji především velký objem získaných dat, jako vedlejší produkt i popularizaci netopýrů obecně.