Párovací systémy a fenotyp spermií u netopýrů - Teršová, Kateřina (2018)
Z důvodu výskytu unikátních abnormalit v reprodukční biologii netopýrů novodobé studie ukazují na nutnost testování vztahů mezi morfologií spermií a párovacími systémy těchto zvířat. Tato bakalářská práce se skládá z rešeršní části rozdělené do třech kapitol - rozmnožování netopýrů, párovací systémy a spermie. Výsledkem rešeršní práce je shrnutí dostupných informací o reprodukci netopýrů a tabulka znázorňující druhy, o nichž máme informace jak o párovacích systémech, tak o morfologii jejich spermií. Praktická část práce se skládala z vytvoření vhodné metodiky pro snímkování spermií pomocí skenovacího elektronového mikroskopu, a z popsání morfologie spermií druhu Myotis brandtii. Výsledky rešeršní části práce naznačují, že ukazatelem vnitrodruhové promiskuity je pravděpodobně nikoliv celková délka spermií, jak se někteří vědci domnívají, ale spíše délka středního článku.