Studium systémů mnoha elektronů metodou konfigurační interakce - Wagner, Jakub (2018)
Tato diplomová práce se zabývá metodou plné konfigurační interakce za použití metody Monte Carlo (FCIQMC). Popsány jsou základy kvantové mechaniky a na nich postavené kvantově-chemické metody (Hartree, Hartree-Fock, Konfigurační interakce), ze kterých FCIQMC vychází. Dále práce obsahuje kapitolu o metodě Monte Carlo, na níž navazuje metoda FCIQMC. Ta je podrobně rozebrána, včetně algoritmu pro komplexní čísla. Implementovány jsou celkem dva modely, ,,Elektronový plyn'' a ,,Matice'', která je schopna počítat libovolné modely, pokud je poskytnut jejich Hamiltonián. V kapitole s výsledky jsou prezentovány základní stavy a korespondující energie základních stavů studovaných modelů pro různé, jak fyzikální, tak čistě algoritmické parametry. Prezentován je současný stav vyvinutého programu a jeho možná vylepšení.