Identifikace a charakterizace nových lektinů z klíšťat - Melicherová, Natália (2018)
Tato diplomová práce se věnuje identifikaci a charakterizaci nových proteinů z klíšťat specificky se vázajícich na sacharidy , t. j. potenciálních lektinů. Lektiny jsou součástí vrozené imunity klíšťat, avšak mohou být zapojeny do přenosu patogenů klíšťaty, a také do interakcí s glykoproteiny hostitele. Analyzovány byly lyzáty z klíšťat Ixodes ricinus a Dermacentor marginatus. Přítomnost potenciálních lektinů byla potvrzena pomocí metody hemaglutinace. K určení specifity proteinů byla také využita vsádková metoda s různými afinitními sorbenty s imobilizovanými sacharidy nebo glykokonjugáty. Za účelem identifikace hemaglutininů byla uskutečněna vsádková metoda se sorbenty z membrán erytrocytů. Celkově se podařilo identifikovat několik potenciálních lektinů.