Suchozemská malakofauna prostředí středoevropských měst - Rajman, Adam (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá druhovou diversitou suchozemských plžů v městských oblastech a je rozdělena na dvě části. Teoretická část, představující literární rešerši, shrnuje hlavní faktory ovlivňující výskyt rostlin a živočichů v městském prostředí se zaměřením na malakofaunu. Druhá část se věnuje vlastnímu výzkumu diversity malakofauny městských parků. Vzorkování probíhalo v roce 2016 v šesti moravských městech. Na těchto lokalitách jsem zjišťoval druhovou bohatost a početnost jedinců na třech typech ploch podle druhu vegetace sledující gradient otevřenosti. Tato data byla statisticky vyhodnocena v programech EXCEL 2007 a STATISTICA 12. Na těchto plochách bylo nalezeno 509 jedinců patřících do 24 druhů suchozemských plžů. Nejvíce jedinců v městských parcích patří do skupiny plžů preferující otevřená nebo stepní stanoviště a nacházeli se na všech třech typech ploch. Počty lesních a mesofilních jedinců velmi výrazně klesají směrem k otevřeným plochám.