Studium dlouhých nekódujících RNA u pacientů s multiformním glioblastomem - Bútová, Romana (2018)
Multiformní glioblastom (GBM) je nejmalígnejší intrakraniální nádor s mediánem přežití 14,6 měsíců od stanovení diagnózy. Důvodem takto nepříznivé prognózy je jeho velmi často se vyskytující rezistence vůči konvenční terapii a včasná recidiva onemocnění. Jedním z významných regulátorů genové exprese s klíčovou rolí ve vzniku a progresi nádorových onemocnění, včetně GBM, jsou dlouhé nekódující RNA (lncRNA). Několik recentních studií již popsalo deregulované hladiny lncRNA v GBM tkáni, a to jak ve srovnání s nenádorovými kontrolními tkáněmi, tak i ve srovnání s gliomy s nižším stupněm malignity. Zároveň byly některé tyto lncRNA popsány jako asociované s celkovým přežitím u pacientů s GBM. Detailnější studium lncRNA u GBM by tak mohlo odhalit nejen další diagnostické, prognostické a prediktivní markery, ale také nové potenciální terapeutické cíle u tohoto onemocnění. Hlavním cílem diplomové práce bylo provedení globální expresní analýzy lncRNA v GBM a nenádorových kontrolních tkáních získ