Studium role pseudopřijímačové domény receptorové histidinkinasy AHK4 v přenosu cytokininového signálu u Arabidopsis thaliana - Zvolánková, Petra (2018)
AHK4 je zástupcem cytokininových receptorů, které jsou první komponentou cytokininové signální dráhy uskutečňované pomocí vícekrokového přenosu fosfátu u Arabidopsis thaliana. Tyto receptory obsahují tzv. pseudopřijímačovou (RLD) doménu. Role této domény v cytokininové signální dráze je zatím nejasná a cílem této diplomové práce je objasnit její roli. Cílem projektu bylo dokončit klonování variant genu cytokininového receptoru AHK4 pomocí dvoufragmentového MultiSite Gateway klonování. Mutantní varianty AHK4 mají pozměněnou oblast RLD domény, která byla nahrazena odpovídajícími oblastmi příbuzných proteinů ETR1 a CKI1 postrádajících tuto doménu. Následovala transformace do Agrobacterium tumefaciens. Dalším krokem byla transformace mutantních rostlinných linií, jejich selekce a porovnání fenotypů pro odvození role RLD domény v cytokininové signální dráze. Výsledky fenotypových analýz rostlin T1 generace ukázaly na možnou komplementaci mutantních linií po transformaci kontrolním AHK4 gene