Mutageneze proteinů vázajících sacharidy - účinný nástroj pro přípravu vysokoafinitních lektinů - Mrázková, Jana (2018)
Cukry hrají v živé přírodě důležitou roli nejenom jako zdroj energie, ale jsou také důležitými součástmi různých proteinů a lipidů a v hojné míře jsou přítomny na površích buněk. Vzhledem ke svým vlastnostem se cukry často podílejí na interakcích na molekulární a buněčné úrovni. Proteiny, které interagují s cukry vratně a s vysokou specifitou, se nazývají lektiny. Nepatří mezi protilátky a ani nemají žádnou katalytickou aktivitu. Mutageneze lektinů se využívá nejen pro detailní charakterizaci jejich vazebných vlastností ale také pro přípravu lektinů s pozměněnou specifitou a vylepšenou afinitou V rámci této disertační práce byla použita deleční mutageneze pro přípravu funkční varianty lektinu intelektinu 1 a místně cílená mutageneze pro přípravu mutantních variant lektinů patřících do nadrodiny PA IIL, aby mohly být detailně charakterizovány jejich vazebné vlastnosti. Dále byly optimalizovány metody, které by mohly být využity pro high-throughput screening knihoven mutantů, a to by umo