Interakce temné hmoty a stelárních hal ve slupkových galaxiích - Petrovská, Zuzana (2018)
Téma problému chybějící hmoty se v posledních desetiletích stalo frekventovaným impulzem na odbornou diskuzi. Tento problém obecně vysvětlují dva modely. Prvním z nich je MOND, který vybízí k úpravě tradičních fyzikálních rovnic. Druhým z nich je model Lambda-CDM, který nevyžaduje úpravu původních rovnic, naopak přichází s myšlenkou existence neviditelné substance, temné hmoty. Jedním z mnoha způsobů, jak pozorovat interakci temné hmoty je na galaktických útvarech, které jsou slupky v slupkových galaxiích. Podle předpokladu, že model Lambda-CDM je správný, tuto slupkovu galaxii obklopuje halo tvořeno temnou hmotou. Toto halo může mít vlastní strukturu, tedy může být tvořeno shluky temné hmoty, tzv. sub-haly. Simulace vykonané v této práci popisují vznik slupkové galaxie, pohyb takového sub-hala v potenciálu slupkové galaxie a přechod sub-hala minimálně jednou ze vzniklých slupek. Výsledky neprokázaly žádné změny v rozložení slupek po průchodu sub-halem. í