Určování výkonů jetů v obřích eliptických galaxiích - Secká, Jaroslava (2018)
V průběhu posledních několika dekád byly objeveny poklesy jasu v rentgenových pozorováních kup, skupin galaxií i eliptických galaxiích. Tyto poklesy jsou způsobeny jety centrální supermasivní černé díry, které odhrnují okolní horký difúzní plyn a vytváří v něm bubliny. Ze znalosti jejich velikosti a stáří lze odhadnout výkony jetů za předpokladu, že množství energie disipované ve formě šoků je zanedbatelné. Podle zjištění Allen et al. (2006) existuje korelace mezi Bondiho akrecí a výkonem jetů, naznačující existenci zpětné vazby mezi aktivním galaktickým jádrem a rentgenovým plynem hostující galaxie. Nicméně, protože neexistuje objektivní způsob detekce bublin a určení jejich velikostí, výkony jetů určené různými autory se mohou značně lišit a to i v případě, kdy vyjdou z totožných dat. To následně značně komplikuje studium fyzikální podstaty této zpětné vazby. n