Prvoprincipiální výpočty vlastností rozhraní v superslitinách na bázi Fe-Al - Miháliková, Ivana (2018)
Nanokompozity na bázi Fe-Al představují velmi nadějný typ slitin ve vývoji lehkých materiálů. Mají velký potenciál při nahrazování ocelí ve vysokoteplotních aplikacích. Lehké materiály jsou klíčové v nahrazovaní těžkých slitin v automobilovém i v leteckém průmyslu. V předkládané práci zkoumáme pomocí kvantově-mechanických výpočtů vlastnosti rozhraní mezi dvěmi fázemi v koherentních nanokompozitech s využitím teorie funkcionálu hustoty (DFT), která je implementovaná v kódu Vienna Ab-initio Simulation Package (VASP). V úvodu práce uvádíme základní teoretické pilíře teorie funkcionálu hustoty a stručný popis práce s programovým balíkem VASP. V hlavní části zkoumáme energie rozhraní mezi neuspořádanou fází Fe-Al a uspořádaným intermetalikem Fe3Al pro různé krystalografické orientace. Zjistili jsme, že vlastnosti rozhraní citlivě závisí na distribuci Al atomů v neuspořádané fázi a ukazuje se, že distribuce atomů bez prvních a druhých sousedů Al-Al párů má velmi malou energii rozhraní.