Studium galaxií prostřednictvím GAN sítí - Vojteková, Antónia (2018)
V současné astronomické éře očekáváme příliv velkého objemu dat, jehož zpracování se vymyká lidským silám. Z těchto důvodů je vhodné vyvinout metody, které efektivně a spolehlivě analyzují data. Práce reaguje na současnou situaci a je inspirována projektem GalaxyGAN. Jejím cílem jest prozkoumání užití neuronových sítí při zpracování astronomických snímků. Pozorování astronomických objektů je limitováno mnoha faktory a jedním z nich je šum. Náš výzkum se zaměřil na odstranění šumu obrazových dat pomocí „generative adversarial network“ - GAN. Výsledky ukázaly, že použití těchto sítí na daný problém je možné. Při porovnání s dalšími dostupnými metodami vykazují srovnatelné, místy i výrazně lepší, výsledky.