Elektrochemické ELISA metody - Dobrovodský, Daniel (2018)
Tato diplomová práce se věnuje vývoji elektrochemické ELISA (z angl. Enzyme-linked immunosorbent assay) metody stanovení nádorového supresoru proteinu p53 využitím mikroskopických magnetických částic a voltametrické detekce na tištěných uhlíkových elektrodách (SPCE). Protein p53 je klíčový v prevenci rakoviny. Jeho mutované formy, nalézající se téměř u 50-ti % všech lidských typů nádorů, mohou být použity jako diagnostické markery jejich zhoubnosti. Proto je vývoji rychlé, jednoduché a citlivé metody jeho detekce věnována značná pozornost. Pro tyto účely byly v naší laboratoři připraveny SPCE, které byly elektrochemicky charakterizovány a jejich příprava optimalizována pomocí cyklické voltametrie a reverzibilního redoxního systému K4[Fe(CN)6]/K3[Fe(CN)6]. Optimalizovány byly také parametry sendvičové ELISA metody (koncentrace činidel/protilátek, pufrů i inkubační doby), která využívala primární protilátku DO-1 zachycenou na magnetických kuličkách, studovaný protein p53, biotinilovanou ...