Interakční partneři rostlinné telomerázy - Kováčiková, Petra; Fojtová, Miloslava, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Telomeráza je špecializovaná bunková reverzná transkriptáza, ktorej primárnou úlohou je kompenzovať straty telomérových repetícií na koncoch lineárnych chromozómov v dôsledku neschopnosti DNA polymerázy dosyntetizovať oneskorené vlákno DNA. V bakalárskej práci sme stanovovali hladinu transkriptu génu ARM, ktorý bol identifikovaný ako interakčný partner telomerázy so zatiaľ neznámou funkciou, v mutantných líniách rastliny Arabidopsis thaliana. Po vytypovaní rastlín s nízkou hladinou transkriptu ARM sme tieto rastliny krížili s mutantnými rastlinnými líniami A. thaliana s inzerciou T-DNA v géne kódujúcom proteínovú podjednotku enzýmu telomeráza za účelom vypestovania dvojitého mutanta.
Telomerase is a specialized cellular reverse transcriptase whose primary role is to compensate for the loss of telomere repeats at the ends of linear chromosomes due to the inability of DNA polymerase to complete synthesis of the DNA lagging strand. In this bachelor thesis, we determined the level of ARM transcripts in mutant lines of the Arabidopsis thaliana; ARM was previously identified as an interaction partner of the telomerase with yet unknown function. Selected plants with low level of the ARM transcript were crossed with A. thaliana lines with T-DNA insertion in the gene encoding the protein subunit of telomerase enzyme for the purpose of growing double mutant plants.
Vedoucí práce: Miloslava Fojtová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: ARM; geny; huseníček rolní; proteiny s doménou armadillo; telomerasa; telomerázový interaktom; telomery; Arabidopsis thaliana; genes; telomerase interactome; telomeres; Armadillo Domain Proteins; Telomerase; bakalářské práce; bachelor's theses