Interakční partneři rostlinné telomerázy - Kováčiková, Petra (2018)
Telomeráza je špecializovaná bunková reverzná transkriptáza, ktorej primárnou úlohou je kompenzovať straty telomérových repetícií na koncoch lineárnych chromozómov v dôsledku neschopnosti DNA polymerázy dosyntetizovať oneskorené vlákno DNA. V bakalárskej práci sme stanovovali hladinu transkriptu génu ARM, ktorý bol identifikovaný ako interakčný partner telomerázy so zatiaľ neznámou funkciou, v mutantných líniách rastliny Arabidopsis thaliana. Po vytypovaní rastlín s nízkou hladinou transkriptu ARM sme tieto rastliny krížili s mutantnými rastlinnými líniami A. thaliana s inzerciou T-DNA v géne kódujúcom proteínovú podjednotku enzýmu telomeráza za účelom vypestovania dvojitého mutanta.