Piezoelektrický biosensor pro sledování koagulačních procesů - Siládiová, Nikola (2018)
Piezoelektrický biosensor funguje na princípu chemických mikrovážek. Vazba molekul na povrchu krystalu způsobuje změny hmotnosti senzoru, které se projevují změnou rezonanční frekvence zaznamenané v reálném čase. Rovněž jsou schopny reagovat na viskoelastické změny, které jsou způsobeny koagulací či precipitací. Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vybraných precipitačních procesů biomolekul v různých poměrech a koncentracích a koagulačních procesů krve. Tyto děje byly sledovány v reálném čase díky online záznamu, který zaznamenával změny rezonanční frekvence a rezistence úměrné napětí přiváděnému na krystal. V experimentální části jsou zobrazeny změny rezonanční frekvence a rezistence během daných koagulačních procesů. Je zde srovnáván průběh koagulace různých biomolekul, neupravené krve, krve s přídavkem antikoagulačního činidla a s přídavkem lektinů, které podporují koagulaci.