Sledování volných a vázaných forem isoflavonů v mléce - Dobrovolná, Pavlína (2018)
V této bakalářské práci se věnuji fytoestrogenům, konkrétně tedy skupině isoflavonů, což jsou produkty sekundárního metabolismu rostlin vykazující estrogenní aktivitu. Isoflavony mohou mít velký vliv na zdraví člověka díky jejich estrogenním účinkům. Mohou být přijímány rostlinnou i živočišnou stravou a jejich hlavním zdrojem je sója a jetel. Pokud jsou isoflavony konzumovány skotem, dostávají se poté i do mléka. Praktická část je zaměřena na sledování volných a vázaných forem isoflavonů ve vzorcích mléka pocházejících od dojnic krmených krmivem s přídavkem jetelového extraktu za použití dvou metod. První metoda se ukázala jako funkční a podařilo se detekovat volné aglykony. U druhé metody se zjistilo, že je třeba větších úprav, volné aglykony nebyly téměř detekovány. Vázané glykosidické formy se podařilo detekovat, avšak bez bližší specifikace.