Apoptotický protein BAX - analýza nábojové distribuce - Meliorisová, Stanislava (2018)
V této bakalářské práci jsem se zaměřila na podrobný mechanismus apoptózy, programované buněčné smrti. Klíčovou pozici v tomto procesu zaujímá rodina BCL-2 proteinů, konkrétně protein BAX, který je zodpovědný za změnu propustnosti vnější mitochondriální membrány. Bylo zjištěno, že jeho aktivace a inhibice má vliv na nábojovou distribuci v rámci jeho struktury. Proto jsem se ve své práci zaměřila na analýzu a porovnávání nábojové distribuce v různých strukturách BAX proteinu. Z databáze Protein Data Bank jsem získala struktury aktivovaného proteinu BAX, inhibovaného proteinu BAX a komplexů proteinu BAX. S pomocí webové aplikace Atomic Charge Calculator jsem vypočítala parciální atomové náboje na těchto strukturách, a následně jsem porovnávala nábojovou distribuci ve skupinách BAX struktur se sekvenční a strukturní podobností. Analýza nábojové distribuce nám umožnila popis a objasnění mechanismu aktivace, inhibice a akce proapoptotického proteinu BAX. / V tejto bakalárskej práci som sa z