Aplikace nanočástic v hmotnostní spektrometrii - Holaňová, Zuzana (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje přípravě zlatých a stříbrných nanočástic, jejich nanokompozitů a studiu vlivu těchto nanočástic na ionizaci peptidů. Schopnost ionizace připravených nanočástic ve směsích s matricí mnohonásobně přesáhla účinek samotné metody NALDI, dokonce byla intenzita vyšší než v případě použití klasické MALDI, tj. samotné matrice - bez nanočástic. Zkoumán byl také vliv povrchů na velikost signálu peptidů, zde však tak pozitivních výsledků nebylo dosaženo. Při kombinaci všech zmíněných metod (MALDI, SALDI, NALDI) byl zaznamenán výrazně silnější signál peptidů než při použití metod SALDI a NALDI odděleně.