Analysis of biologically relevant substances by luminescence sensors - Datinská, Vladimíra (2018)
Bioanalýza je v současné době rychle se rozvíjejí oblast chemie, která využívá luminescenční značky pro zvýšení citlivosti daných metod. Předkládaná práce je zaměřena na luminescenční nanokrystalické kvantové tečky. Kvantové tečky byly navázány na biologicky významné látky (proteiny a nukleové kyseliny) a takto syntetizované konjugáty kvantových teček byly charakterizovány pomocí elektromigračních metod. Tato práce představuje sondu, která slouží k detekci specifické sekvence nukleových kyselin a která je založena na principu Försterova resonančního přenosu energie. Dále je studována izotachoforéza jako alternativní způsob přípravy vzorku nukleových kyselin. V práci je také popsána vícekroková syntéza imunosondy značené kvantovými tečkami.