Depoziční prostředí sedimentů pleistocenního kontinentálního zalednění v podhorském reliéfu východních Sudet (Jesenicko) - Hanáček, Martin, 1982- (2018)
Abstrakt Severní podhůří horského hřebene Sudet představuje v rámci pleistocenního Severoevropského ledovcového štítu specifické depoziční prostředí. Vyznačuje se těmito charakteristikami: 1) generelní sklon preglaciálního reliéfu proti ledovcovému štítu, 2) značný nárůst nadmořské výšky v porovnání se severnějšími oblastmi Evropy; 3) dynamika reliéfu v regionálním i lokálním měřítku. Těmito znaky se severní podhůří Sudet odlišuje od zbylé části zaledněného území. Severní podhůří Rychlebských hor a Zlatohorské vrchoviny (často označované názvem Jesenicko) na západním okraji Východních Sudet je velmi příkladnou oblastí pro studium ledovcové sedimentace za výše uvedených podmínek. Výsledky výzkumu umožnily definovat hlavní řídící faktor ledovcové sedimentace, objasnění režimu na bázi ledovce a styl pohybu ledovce. Poznatky přispěly k řešení vlivu ledovce na modelaci podhorského reliéfu. Poznatky umožnily interpretovat podmínky vzniku deglaciačních sedimentů. Výzkum ukázal, že okraj ledov