Vývoj a studium nových matric pro ionisaci biomolekul v hmotnostní spektrometrii MALDI TOF MS - Kovácsová, Silvia (2018)
Technika matrix assisted laser desorption/ionisation (MALDI) time of flight (TOF) mass spectrometry (MS) nachází významné uplatnění v biochemii, lékařství, farmakologii, analytické chemii. Důležitou roli v MALDI TOF MS hraje výběr a použití vhodné marice. Tato diplomová práce se zabývá použitelností různých nanomateriálů a nanočástic jako matric v hmotnostní spektrometrii pro biochemické aplikace, a sledováním jejich vlivu na ionizaci pro stanovení peptidů. Studovány byly možnosti MALDI stanovení peptidů s použitím grafenu, grafen oxidu, nanodiamantů a různých zlatých nanočástic. Efekt nanomateriálů na ionizaci peptidů byl zkoumán ve srovnání s konvenční metodou MALDI. Bylo zjištěno, že intenzity některých peptidových píků (m/z = 750 - 2000) byly 12x vyšší s použitím polyhedrálních/květinových zlatých nanočástic v kombinaci s nanodiamanty ve srovnání s klasickou matricí (CHCA). Bylo prokázáno zvýšení senzitivity detekce peptidů a potvrzen pozitivní efekt použitých nanomateriálů na des