NRAS mutace u pacientů s akutní myeloidní leukémií - Al Tukmachi, Dagmar (2018)
Diplomová práce se věnuje studiu mutací v genu NRas u pacientů s de novo akutní myeloidní leukémií (AML). Mutace v genu NRas jsou u AML pacientů nejčastějšími mutacemi genů rodiny Ras. Mutace genu lze identifikovat u přibližně pětiny všech AML nemocných přičemž mutace frekventně postihují kodony G12, G13 (exon 2) a Q61 (exon 3). Prognostický význam mutací v genu NRas je zatím stále nejasný. Analyzovaný soubor tvořilo 258 konsekutivních AML pacientů. U 58/258 pacientů byly NGS analýzou (VAF ≥ 1,0 %) a následnou verifikační analýzou (Sangerovo sekvenování, hybridizace na stripech) identifikovány mutace v genu NRas. Mezi 58 NRas pozitivními vzorky bylo přítomno sedm pacientů s CBF+AML, čtyři z nich nesli aberaci inv(16) a tři pacienti t(8;21). Klonováním v bakteriálních vektorech byl u testovaného vzorku prokázán polyklonální charakter NRas mutací. U všech 13 testovaných pacientů s VAF ≥ 35 % byl analýzou remisních vzorků potvrzen somatický původ mutací.