Baltská deminutiva v genetické a areálové perspektivě - Kabeláčová, Tereza, 1984- (2018)
Disertační práce se zabývá baltskými (litevskými, lotyšskými a v rámci možností staropruskými) deminutivy v konfrontaci s deminutivy okolních jazyků baltského prostoru, tj. s deminutivy polskými, ruskými, běloruskými (genetický kontext), německými a estonskými (areálový kontext). Srovnání je prováděno z pohledu morfologie derivačních sufixů a z pohledu jejich významu. Z toho také plyne základní struktura práce, její rozdělení na část morfologickou a sémantickou. Vzhledem k tomu, že baltská deminutiva nesou také význam „velké X“, jsou brány v úvahu i augmentativní přípony ostatních jazyků. Sémantická stránka je tedy zkoumána v celé její šíři v duchu pojetí tzv. evaluativní morfologie. Pro objasnění protikladných významů „malý“ a „velký“, které nesou baltská deminutiva, jsou brány v potaz další funkce těchto přípon, a to v kontextu kognitivní sémantiky a dynamické typologie. Oproti obecným významovým schématům se baltská deminutiva vymykají spojením s názvy samců oproti běžnějšímu přec