Bernoulliova čísla - Darmovzal, Ondřej (2018)
V této bakalářské práci se věnujeme Bernoulliovým číslům a jejich vlastnosti, které jsou popsány zejména von Staudt-Claussenovou větou a Voroného a Kummerovými kongruencemi. Dále se věnujeme Bernoulliovým polynomům a Dirichletovým charakterům. V poslední kapitole uvádíme čtenáře do teorie Dirichletových L-funkcí a zavedeme zobecněná Bernoulliova čísla. Práce je zakončena formulací Dirichletovy věty o aritmetické posloupnosti.