Metody in vitro a in vivo pro hodnocení poškození DNA ve studiích lidského biomonitoringu - Alaxinová, Anna; Čupr, Pavel, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Expozice genotoxickým sloučeninám v životním prostředí může mít škodlivé účinky na lidské zdraví. Průměrný člověk je každý den exponován celou řadou těchto stresorů, jako je sluneční UV záření, kontaminanty v potravinách nebo znečistěné ovzduší v kombinaci s možným vystavením dalším látkám v pracovním prostředí. Pouze přesným posouzením exposomu, který má významný vliv na genom, bude možné porozumět jejich vztahu a souvislosti s etiologií onemocnění. Použití molekulárních biomarkerů jako poškození nebo oprava DNA, představuje jednu možnost kvantifikace individuální expozice mutagenním látkám. Nízkonákladové biomarkerové testy jako kometový test (Comet assay) patří mezi často používané metody v studiích lidského biomonitoringu kvůli jeho citlivosti a všestrannosti. Tato práce popisuje výhody, doporučení pro optimalizaci a také diskuzi nevýhod při použití kometového testu v pilotní studii pracovní expozice 18 hasičů. Parametry DNA poškození (jedno- a dvou-řetězcové zlomy DNA a AP místa)
Environmental exposure to genotoxic compounds can have deletrious effects on human health. Each day, an average person is exposed to several of these agents, such as sun light (UV radiation), food contaminants, air pollution in combination with possible occupational exposure to other substances. Only by precise assessment of the exposome which has a profound influence on the genome will it be possible to understand their relationship and connection to disease aetiology. Use of molecular biomarkers such as DNA damage or repair represents one possibility for quantification of individual exposure to mutagenic substances. Cost-effective biomarker assays, i.e. the comet assay belongs amongst usually employed methods in human biomonitoring studies due to its sensitivity and versatility. This work presents recommendations for optimization and common issues encountered by use of the comet assay in pilot study of occupational exposure of 18 fire fighters. Both DNA damage (strand breaks and AP s
Vedoucí práce: Pavel Čupr
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: biologické markery; comet assay; exposome; kometový test; metafer; oprava DNA; poškození DNA; SOS chromotest; studie lidského biomonitoringu; biological markers; exposome; human biomonitoring studies; Comet Assay; DNA Damage; DNA Repair; diplomové práce; master's theses