Metody in vitro a in vivo pro hodnocení poškození DNA ve studiích lidského biomonitoringu - Alaxinová, Anna (2018)
Expozice genotoxickým sloučeninám v životním prostředí může mít škodlivé účinky na lidské zdraví. Průměrný člověk je každý den exponován celou řadou těchto stresorů, jako je sluneční UV záření, kontaminanty v potravinách nebo znečistěné ovzduší v kombinaci s možným vystavením dalším látkám v pracovním prostředí. Pouze přesným posouzením exposomu, který má významný vliv na genom, bude možné porozumět jejich vztahu a souvislosti s etiologií onemocnění. Použití molekulárních biomarkerů jako poškození nebo oprava DNA, představuje jednu možnost kvantifikace individuální expozice mutagenním látkám. Nízkonákladové biomarkerové testy jako kometový test (Comet assay) patří mezi často používané metody v studiích lidského biomonitoringu kvůli jeho citlivosti a všestrannosti. Tato práce popisuje výhody, doporučení pro optimalizaci a také diskuzi nevýhod při použití kometového testu v pilotní studii pracovní expozice 18 hasičů. Parametry DNA poškození (jedno- a dvou-řetězcové zlomy DNA a AP místa)