Stanovení leukocytární fagocytózy v animálních modelech neuropsychiatrických onemocnění - Plšková, Barbora (2018)
Tato práce je zaměřena na hodnocení leukocytární fagocytózy pomocí chemiluminiscence u potkanů. Chemiluminiscenční metoda je spolehlivá a citlivá, nicméně v několika ohledech limitující. Celkem byly provedeny tři studie. V prvních dvou studiích byl potvrzen vliv správného odběru krve, manipulace se vzorky, času měření a teploty. Na základě těchto měření byly stanoveny vhodné podmínky pro další měření chemiluminiscence. Ve třetí studii byla hodnocena aktivita fagocytů v krevních vzorcích získaných z bulbektomovaných potkanů, kteří představovali animální model deprese. Je známo, že fagocytóza je potlačena u pacientů s depresí a stejné výsledky byly dosaženy i ve studiích s bulbektomovanými potkany. Nicméně, v poslední studii této práce nebyl pozorován žádný efekt olfaktorní bulbektomie na měření chemiluminiscence.