Vliv acetylace histonů na stabilitu rostlinných telomer - Anteková, Karin (2018)
V eukaryotických buňkách je DNA organizována do komplexní struktury zvané chromatin. Chromatin podléhá epigenetické regulaci, která je realizována modifikacemi histonů a bází DNA. Významný vliv na strukturu chromatinu a expresi genů má acetylace histonů. Diplomová práce "Vliv acetylace histonů na stabilitu rostlinných telomer" se v teoretické části věnuje shrnutí poznatků o epigenetických mechanismech se zaměřením na modifikace histonů. Další část se zabývá problematikou konců chromosomů - telomerami, jejich strukturou a epigenetickou regulací. Experimentální část diplomové práce je věnována studiu mutantných rostlin Arabidopsis thaliana s inzercí T-DNA v genech kódujících histon acetyltransferázy HAC1, HAC5, nebo HAC12 a s mutací v genu kódujícím histon deacetylázu HDA6. Bylo zjištěno, že porucha funkce genů HAC nemá vliv na délku telomer; aktivita telomerázy, enzymu zodpovědného za udržovaní stabilní délky telomer, byla dokonce zvýšená u linie hac12-1, což korelovalo se zvýšením hla