Imunoafinitní interakce studovaná elektrochemickými metodami s ohledem na uplatnění nábojů jednotlivých funkčních komponent - Sopoušek, Jakub (2018)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem imunosenzoru s elektrochemickou detekcí. Modelový koncept tohoto biosenzoru zahrnuje interakci mezi lidským sérovým albuminem (HSA) a jeho příslušnou protilátkou. Převodník sestává ze dvou identických zlatých elektrod - nevyžadují žádnou externí referentní elektrodu, což v budoucnu umožní miniaturizaci zařízení. HSA, který představuje antigen, byl imobilizován na elektrody prostřednictvím poly-L-lysinu a citrátu za použití aktivačního činidla EDC. Imobilizovaný protein interagoval s protilátkou ve vzorku. Změny na povrchu elektrody byly zachyceny měřením elektrochemické impedanční spektroskopie (EIS) v prostředí mediátoru ferro/ferrikyanidu ([Fe(CN)6]4−/[Fe(CN)6]3−). Testování biosenzoru podalo neočekávané výsledky - elektrochemická impedance se s narůstající koncentrací přidané protilátky snížila. Diplomová práce tedy rozvíjí především možný vliv náboje jednotlivých biomolekul, který je často ignorován.