Telomery a telomerový chromatin v kalusech rostlin Arabidopsis thaliana kultivovaných v přítomnosti epigeneticky aktivní látky - Konečná, Klára; Fojtová, Miloslava, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Epigenetika je vědní obor studující změny exprese genů (obecně změny struktury chromatinu) nesouvisející se změnou primární struktury DNA. Tyto mechanismy jsou realizovány především methylací cytosinů v DNA a modifikacemi histonů. Těmto modifikacím podléhají také telomery - nukleoproteinové struktury na koncích lineárních eukaryotických chromosomů, které chrání vnitřní sekvence genomu před zkracováním během replikace DNA a brání rozpoznání přirozených konců DNA reparačními enzymy. Většina rostlinných druhů má stejnou telomerovou sekvenci jako modelová rostlina Arabidopsis thaliana, tato sekvence je tvořena kanonickou repeticí TTTAGGG/AAATCCC. Bylo zjištěno, že cytosiny v telomerových sekvencích rostlin mohou být methylovány. Jedním ze způsobů, jak je možné studovat methylaci DNA, je genetická nebo chemická inhibice. Chemickou inhibicí může být ovlivněna aktivita DNA methyltransferas; enzymů, které katalyzují methylaci cytosinů v DNA. Mezi chemické inhibitory řadíme DHPA a analogy cytid
Epigetics is focused on study of alterations of gene expression (generally of the chromatin structure) which are not related to the change of primary structure of DNA, but to the change of methylation pattern of DNA or modifications of histones. Telomeres - nucleoprotein structures at the ends of linear chromosomes of eukaryotic organisms, are also subjects of epigenetic modifications. Telomeres protect coding sequences of the genome and prevent recognition of natural chromosome ends by complexes of repair enzymes. Most of plant species have the same telomere sequence as a model plant Arabidopsis thaliana, a canonical repeat TTTAGGG/AAATCCC. It has been found that cytosines in the plant telomere sequence can be methylated. One of the ways by which methylation of DNA can be studied is genetic or chemical inhibition. By chemical inhibition, activity of DNA methyltransferases, enzymes which catalyse methylation of cytosines in DNA, can be affected. Chemical inhibitors of DNA methylation i
Vedoucí práce: Miloslava Fojtová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: epigenetika; hypometylační látky; metylace; telomery; zebularin; epigenetics; hypomethylation drugs; telomeres; zebularine; Methylation; diplomové práce; master's theses