Telomery a telomerový chromatin v kalusech rostlin Arabidopsis thaliana kultivovaných v přítomnosti epigeneticky aktivní látky - Konečná, Klára (2018)
Epigenetika je vědní obor studující změny exprese genů (obecně změny struktury chromatinu) nesouvisející se změnou primární struktury DNA. Tyto mechanismy jsou realizovány především methylací cytosinů v DNA a modifikacemi histonů. Těmto modifikacím podléhají také telomery - nukleoproteinové struktury na koncích lineárních eukaryotických chromosomů, které chrání vnitřní sekvence genomu před zkracováním během replikace DNA a brání rozpoznání přirozených konců DNA reparačními enzymy. Většina rostlinných druhů má stejnou telomerovou sekvenci jako modelová rostlina Arabidopsis thaliana, tato sekvence je tvořena kanonickou repeticí TTTAGGG/AAATCCC. Bylo zjištěno, že cytosiny v telomerových sekvencích rostlin mohou být methylovány. Jedním ze způsobů, jak je možné studovat methylaci DNA, je genetická nebo chemická inhibice. Chemickou inhibicí může být ovlivněna aktivita DNA methyltransferas; enzymů, které katalyzují methylaci cytosinů v DNA. Mezi chemické inhibitory řadíme DHPA a analogy cytid