Biosensor pro stanovení metabolitů ve slinách - Kalus, Jakub (2018)
Tato diplomová práce je věnována stanovení laktátu a glukosy neinvazivním způsobem za využití slin a sensorů s imobilizovanými enzymy laktátoxidasou či glukosaoxidasou. Tento typ měření má využití na poli mediciny, kde jsou tyto metabolity často detekovány, stejně tak i v průmyslu či ve sportu. Teoretická část je věnována popisu biosensorů, glukosy, laktátu a k nim patřícím enzymům. V této části se také nachází rozsáhlá část o pochopení laktátu a jeho vlivu u sportovního výkonu. V experimentální části se nachází výsledky z amperometrické metody za využití modifikovaného glukometru a slin za různých podmínek a v různých fázích fyzické zátěže.