Analýza repetitivní DNA v eukaryotických genomech - Ihradská, Veronika (2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na repetitivní DNA v genomech rostlin - rodu Allium. Konkrétně se zabývá identifikací, charakterizací a kvantifikací repetic u A. cepa, A. sativum a A. ursinum. V úvodu této práce jsou shrnuty poznatky ze současné literatury o klasifikaci, významu, funkci a charakterizaci repetic včetne neobvyklých telomerových sekvencí. V praktické části této práce je vůbec poprvé provedena lokalizace telomerické sekvence na metafázních chromozomech A. sativum (2n = 16). Komparativní studie repetitivní DNA v genomu A. cepa a A. sativum, které jsou si evolučně blízké a v genomu A. ursinum, který je od zmíněných dvou evolučně vzdálený, byla provedena pomocí nástroje RepeatExplorer a Tandem Repeats Finder. Vybrané identifikované tandemové repetice byly lokalizovany pomocí fluorescenční in situ hybridizace (FISH) na metafázních chromozomech a jejich relativní podíl v genomu byl odhadnut pomocí dot-blotu. Z výsledků této práce vyplýva, že telomerová sekvence 5´-(CTCGGTTATGG