Purifikace a charakterizace potenciálního adhezního proteinu z Candida albicans - Borotová, Petra (2018)
Candida albicans je patogenní kvasinka, která na povrchu své buněčné stěny obsahuje mnoho proteinů, díky kterým je schopná adheze na sliznici hostitele. Mezi tyto proteiny patří i glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenáza. Tento primárně glykolytický enzym vykazuje mnoho dalších funkcí a mezi virulentní faktory ho zařazuje právě schopnost vázat hostitelské glykoproteiny. U některých organismů byla zjištěna schopnost vázat právě sacharidy glykoproteinů, a je možné, že tuto vlastnost vykazuje i GAPDH z C. albicans. Cílem diplomové práce bylo GAPDH z C. albicans purifikovat a charakterizovat vlastnosti související s jejími adhezivními schopnostmi. Byly optimalizovány podmínky, které zabránily tvorbě nerozpustných agregátů purifikované GAPDH. Část práce se zaobírala i separací GAPDH z expresního organismu, která tvořila heterooligomery s GAPDH z C. albicans a po purifikaci zůstávala v roztoku. Na základě předpokladu, že GAPDH je schopná vazby sacharidů, byly zkoumány i interakce GAPDH se sachari