Demonstrativa ten a tento a jejich italské ekvivalenty il, questo a quello - Macurová, Petra (2018)
Práce je věnována studiu nominálních skupin ten/tento + NS v češtině a jejich nejběžnějších ekvivalentů v italštině, určitému členu a demonstrativům questo a quello, tedy nominálním skupinám il / questo / quello + NS. Cílem práce je poskytnout co nejširší přehled užívání zájmena ten (tento) a jeho italských ekvivalentů, aby tak mohly být rozlišeny typy kontextů, v nichž lze hovořit o aspektech, jež jsou pro češtinu a italštinu shodné, či v rozporu, a nabízet, pokud možno, interpretaci distribuce uvedených jazykových prostředků. Kritická analýza je založena na autentických příkladech psaného i mluveného jazyka, přičemž dané typy reference jsou zvažovány z hlediska češtiny i italštiny - diskuze zaměřené na význačné faktory ovlivňující užívání českého demonstrativa ten (tento), jíž následuje kontrastivní rozbor užívání italských ekvivalentů, tedy určitého členu a zájmen questo a quello