Syntéza derivátů bicyklo[1.1.1]pentanu - Navrátil, Jiří (2018)
Bakalářská práce se věnuje přípravě [1.1.1]propellanu a derivátů bicyklo[1.1.1]pentanu. Práce popisuje efektivní a ekonomicky přijatelnou variantu přípravy [1.1.1]propellanu, jehož reakcemi se deriváty bicyklo[1.1.1]pentanu připravují. V literární části jsou popsány základní vlastnosti bicyklo[1.1.1]pentanu a [1.1.1]propelanu, aplikační využití derivátů bicyklo[1.1.1]pentanu a adiční reakce na [1.1.1]propellan vedoucí k 1,3-derivátům bicyklo[1.1.1] pentanu. Experimentální část práce se věnuje zkoumání možnosti nukleofilního ataku amidového iontu na [1.1.1]propellan, případně 1,3-dijodbicyklo[1.1.1]pentan, ve snaze najít novou cestu pro přípravu bicyklo[1.1.1]pentan-1-aminu. V další části byly zkoumány reakce několika benzylaminů s dichloridem bicyklo[1.1.1]pentan-1,3-dikarboxylové kyseliny, která byla připravena z [1.1.1]propellanu fotochemickou adicí diacetylu a oxidací takto vzniklého diketonu haloformovou reakcí.